Allt fler svenskar hamnar i lyxfällan

Den som har sett tv-serien ”Lyxfällan” känner säkert igen sig ibland. Risken är stor att man själv har tagit ett och annat ogenomtänkt lån. För att trösta sig ska man tänka på att man är långt ifrån ensam och det finns vägar ut ur eländet.

Huvudet i sanden

Skälen till varför människor hamnar i en ond lånespiral kan vara många. Ofta handlar det om att man inte tänker på vad ett lån faktiskt kostar. Det kan se lockande ut att ta ett lån, som bara kostar ett par hundralappar per månad att betala av. När man tittar närmare på de vanligaste uppläggen ser man dock att det är långt ifrån hela summan man betalar in som faktiskt äter av lånet man har. Anledningen till att många tar nya lån istället för att betala de man redan har, kan vara att det här med ränta inte alltid är så solklart. Det kan vara enklare att bara sopa det under mattan, men det är smartare att sätta sig in i hur det fungerar. Det finns sätt att låna pengar på ett smart sätt, men det smartaste är att bara låna så mycket man kan betala av varje månad.

Snabb återbetalning ger mer klirr i plånboken

Genom att ta ett extra jobb, eller ännu bättre vidareutbilda sig, får man mer ekonomiska muskler för snabbare återbetalning. Det finns faktiskt flera sätt att klättra i sin karriär och få en högre lön. Har man en ledarskapsutbildning kan man bli uthyrd som interim vd, en tjänst som även hyr ut kompetenta chefer och andra nyckelroller i ett företag. Det kommer boosta inkomsten och amorteringen kan göra att skulden försvinner i ett nafs. Lån som inte amorteras alls på, riskerar att bli mycket dyra i slutänden. Sådana lån kan till och med kosta tre gånger vad de kostade från början. Botemedlet är förstås att låna mer ansvarsfullt eller inte alls. Ett lån bör man betala av så snabbt det går, för att undvika de högsta räntesummorna. I slutänden är det upp till var och en om man lånar pengar eller inte, men det är bra att sätta sig in i vilka avgifter det faktiskt blir på ett lån.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *