EU-toppmöten i Bryssel

En återkommande nyhetshändelse i europeisk media är toppmöten i Bryssel. Under toppmötena möts regeringscheferna och diskuterar aktuella frågor. Sverige representeras då av statsministern.

Bryssel

EU:s högkvarter ligger i Bryssel, Belgien. I Bryssel finns både europaparlamentet och kommissionen och det är ofta där som regeringschefer träffas. Eftersom det finns 27 + 1 (Storbritannien) länder i EU, är det både många politiker, medarbetare och journalister som deltar på toppmötena på olika sätt.

När mötet börjar brukar regeringscheferna komma en och en i bil, stiga ur bilen och sedan gå längst en lång röd matta. Allt under journalisternas bevakning. EU sänder också delar av toppmötena, som ledarnas ankomst och presskonferenser, live via nätet. Regeringscheferna samtalar sedan i ett särskilt rum med ett stort ovalt bord som gör det möjligt för alla länders ledare att mötas på jämlik nivå. Efter toppmötena brukar ledarna återigen gå förbi journalisterna och ge sin synvinkel på mötet.

Ministermöten

Vid toppmötena möts regeringscheferna, men under hela året sker också många ministermöten som också bevakas. Under ministermötena möts ministrar och diskuterar: om det är en jordbruksfråga möts jordbruksministrarna, är det en handelsfråga möts handelsministrarna. Det som sker i EU påverkar Sverige mycket och därav är nyhetsbevakningen därifrån både stor och viktig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *