Nyheter om mobiler och teknik

Mobil- och teknikbranschen är i ständig utveckling och nya modeller av mobiler kommer hela tiden. Men mobiltelefoner har ofta en alltför kort livslängd, vilket på senare tid har fått uppmärksamhet från politiskt håll. Om du är teknikintresserad kan det vara klokt att hålla sig uppdaterad kring de senaste nyheterna då de kan påverka dig som konsument.

Hos teknikdelar.se hittar du många av de senaste modellerna inom mobiler, aktivitetsklockor och mycket annat. Här finns det billiga batterier och tillbehör till din mobil, med god kvalitet och brett utbud. Du kan enkelt surfa runt i deras lättnavigerade hemsida och även köpa reservdelar om du vill laga mobilen själv.

Förlängd livslängden på mobiltelefoner

I nuläget behöver smarta mobiler uppdateringar av sin mjukvara för att fungera. Men många kan inte längre använda sina mobiler trots att de vill då tillverkarna har slutat göra uppdateringar till deras mobil. Nyligen fick 60 000 svenskar besked att deras bank-id kommer att sluta vara aktivt, vilket görs av säkerhetsskäl. Orsaken är att mobilerna slutat få säkerhetsuppdateringar från tillverkarna. EU planerar nu en ny lag som kommer att reglera mobilers livslängd. Lagen kan komma att träda i kraft redan nästa sommar.

Ryskt krav på sökmotor

Från och med den första juli i år kommer alla nya surfplattor, mobiltelefoner, smarta TV-apparater och datorer att behöva ha en rysk sökmotor installerad om de ska kunna läggas ut till försäljning i Ryssland. Detta har det ryska ministeriet för digital utveckling meddelat. Målet med detta är enligt myndigheten att ersätta den import som sker av mjukvaruprogram med mer inhemska alternativ.

Pant på mobiler

Regeringen har sedan tidigare gett ett utredningsuppdrag till sin särskilda utredare Gunnar Fredriksson. Han skulle ta reda på om det gick att skapa ett nationellt system för pant på mindre elektroniska produkter som surfplattor och mobiler. Orsaken till uppdraget var att regeringen vill öka återanvändningen och återvinningen av olika former av elavfall och därmed bidra till att skapa resurseffektiva och giftfria kretslopp samt en mer cirkulär ekonomi.

Utredaren anser dock att det finns andra och bättre lösningar än denna form av pantsystem. Han vill i stället se ett större producentansvar för tillverkarna av mobiltelefoner och andra små tekniska apparater. Producenterna bör enligt detta förslag i stället utforma åtgärder för att konsumenterna ska lämna in sin teknik till butiker. Det bör också införas åtgärder för att sortera telefoner med mera som kan återvinnas och återanvändas.

Denna form av system skulle kunna göra varje mobiltelefon mellan 30 till 40 kronor dyrare. Utmaningen består i att konsumenter inte vill lämna in telefoner då de innehåller mycket personlig information. Elektronikbranschen föredrar också ett större producentansvar, men miljöminister Per Bolund (MP) vill ändå införa ett pantsystem. Han trotsar därmed huvudförslaget från utredaren. Bolunds åsikt är att ett pantsystem skulle kunna få in miljoner fler telefoner än ett producentansvar. En tidigare enkät har visat att hushållen har minst 25 miljoner mobiltelefoner hemma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *