Coronaviruset

Coronaviruset klassades för bara några veckor sedan som en världsomfattande pandemi av Världshälsoorganisationen. Vi befinner oss nu i en smått surrealistisk situation där social distansering och hamstrande av toalettpapper är självklarheter. Det sistnämnda är väl egentligen inte så självklart, men av de tomma pappershyllorna i matvarubutikerna att döma tycks många tycka det. Här följer i alla fall en sammanfattning av olika fakta om coronaviruset och hur vi ska hantera det.

För bara någon vecka sedan klassade alltså WHO Covid-19 som en pandemi. En del kanske undrar vad skillnaden är mellan en pandemi och epidemi. Det har att göra med skalan för en smittspridning. Epidemier är begränsade till enstaka regioner eller länder, medan en pandemi innebär att en smitta sprids på global skala. En annan faktor som avgör skillnaden mellan de båda tillstånden är att en pandemi som regel kräver att det är en helt ny typ av smitta som sprids.

Att så gott det går undvika sociala kontakter är som tidigare nämndes ett bra sätt att sakta ned spridningen av Covid-19. Det är särskilt viktigt om du är företagare som i normala fall har kontakt med många kunder. För det syftet finns det knappast något som ligger mer rätt i tiden än ett telefonabonnemang anpassat för företag. I Sverige finns det ett nytt telefonbolag som helt och hållet riktat in sig på företagsmarknaden. Hos Telness kan du få abonnemang med bra prissättning och möjligheten att välja till extratjänster som passar bra för företag, exempelvis telefonväxel.

“Det nya coronaviruset”?

Covid-19 som är det vetenskapliga namnet på coronaviruset kallas ibland för “det nya coronaviruset”. Skälet till det är för att Covid-19 hör till en virusklass som är känd sedan tidigare. Coronavirus är en slags virus som kan drabba däggdjur och fåglar. Det ger dock olika symptom hos olika arter. Som exempel kan nämnas att kossor och grisar som får viruset ofta drabbas av diarréer, medan kycklingar, liksom människor drabbas av luftvägsproblem.

Grundläggande råd

Det här är tips och råd som du egentligen kan läsa på hur många olika ställen som helst. Givet förutsättningarna skadar det dock inte att trycka på de här sakerna ytterligare. Pandemin pågår och det verkar som att den kommer att göra det ett tag framöver, det bästa vi kan göra nu är att se till att smittspridningen sprids ut över längre tid. Risken är annars stor att sjukvården överbelastas vilket leder till fler dödsfall än annars. Hjälp till att platta ut smittspridningen genom att:

  • Tvätta händerna noggrant flera gånger om dagen
  • Undvika folksamlingar och distansera dig från andra människor om möjligt. Det gäller framför allt om du är över 70.
  • Besök inte äldreboenden eller sjukhus om du absolut inte kan undvika det
  • Gå inte till jobbet om du har symtom. Det gäller även om du har väldigt lindriga förkylningssymtom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *