Spridning av nyheter

Syftet med nyheter är att de ska få en så stor spridning som möjligt. Förr i tiden var det plakat på torget och mun till mun som gällde och faktum är att nutidens nyhetsbrev har mycket gamla anor, dock inte med spridning digitalt av förklarliga skäl. När sedan radio kom blev det den vanligaste kanalen för att nå ut till så många som möjligt. Vidare har vi tv att tacka för den snabba nyhetsspridningen under andra halvan av 1900-talet vilket gjorde att folk även fick tillgång till rörliga bilder för att göra sig en bättre uppfattning om läget i världen. Idag har dock spridningen av nyheter fått ordentlig fart genom andra mediekanaler.

Sociala medier

De sociala medierna är idag den vanligaste kanalen för att få ut nyheter och budskap snabbt. Det som är skillnaden här i jämförelse med till exempel radio och tv, är att det kan vara vem som helst som står för sociala mediers nyhetsspridning, och inte bara yrkesmänniskor, radioankare och journalister som är fallet på tv och radio. Detta är givetvis både på gott och ont.

  • Gott eftersom läsare och tittare får många perspektiv och information snabbt för att kunna göra en egen bedömning
  • Ont eftersom nyheterna ofta kan ha falskt eller alltför vinklat innehåll, så kallade fake news eller alltför många åsikter involverade

Sociala medier innebär inte bara plattformar som Facebook och Instagram utan även bloggar, vloggar med mera. Det är oerhört vanligt att folk vänder sig till sina sociala medier för att ta reda på de senaste nyhetsuppdateringarna. Ibland kan en nyhet till och med uppstå just där. Det är dock viktigt att försöka se om det är felaktig information eller konspirationsteorier som ligger bakom.

Det är lätt för vem som helst att starta en webb-kanal och det kostar inte för mycket pengar. En del företag skapar till och med olika poddar eller bloggar som extra marknadsföring. Då kan ett mindre företagslån fungera bra för att skaffa den utrustning eller hyra den lokal som behövs.

Alternativmedia

De alternativa medierna är till exempel nyhetssajter, webb-tv och radioprogram som inte hör till de vanliga och statliga tv-kanalerna eller dagstidningarna. I alternativmedia tar man ofta upp samhällsviktiga frågor och dagsfärska nyheter och diskuterar och debatterar huruvida de vanliga medierna visar verkligheten eller inte. En del alternativmedia är naturligtvis skapt för att ge en så neutral bild av läget som möjligt, men många gånger anar man en politisk riktning i dem. Dock har alltfler människor valt att vända sig till just alternativmedia eftersom många är trötta på exempelvis SVT, TV4 och Dagens Nyheter. Nyhetsspridningen inom dessa medier har därför ökat markant de senaste åren.

Nätet den snabbaste vägen till information

Visst ser vi på tv och lyssnar på radio i viss mån, än idag. Men dock är det nätet som står för den allra snabbaste nyhetsspridningen där ett budskap kan nå fram till människor på bara en sekund och spridas som en löpeld.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *