Internationella nyheter

Då vi lever i en tid som kännetecknas av en strävan mot globalisering så är det naturligt att internationella nyheter får minst lika stort utrymme som våra nationella motsvarigheter.

Stora mediekanaler

De svenska medierna samarbetar och använder material från internationell media. Om det hänt något i Paris återanvänder de svenska medierna filmer och texter som franska journalister publicerat – nationella och internationella medier samarbetar hela tiden. Det finns dock några mediekanaler som blivit mycket stora och visas över hela världen. Den amerikanska kanalen CNN har både amerikanska och internationella nyheter. Det finns en särskild internationell version av CNN som kan ses världen över. Detsamma gäller den brittiska publik servicekanalen BBC. BBC erbjuder också nyheter på flera språk och finns både som tv och radio. I den arabiska världen är Al Jazira en stor kanal och finns också i en engelsk version. Det är möjligt att få in alla kanaler i Sverige, men också att följa dem online.

Samarbete mellan medier

Ibland väljer olika redaktioner att samarbeta med varandra. Ett exempel är Panamadokumenten, eller Panamaläckan, då journalister från hela världen samarbetande för att reda ut ekonomiska dokument om företag och personer som använda skatteparadis för att undanhålla pengar från skattemyndigheter. Utredningen leddes av den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, men journalister från andra media, bland annat “Uppdrag Granskning”, hjälpte till. Alla medier släppte sedan utredningen samma dag och det fick stora politiska konsekvenser; bland annat avgick den isländska statsministern. Samma journalister fortsatte sedan att arbeta på Paradisdokumenten, som är som en slags fortsättning på Panamadokumenten.

Det är också vanligt att medier samarbetar för att skydda varandra. Om en stat försöker påverka journalister genom mindre pressfrihet, brukar medier från andra länder lyfta upp problemet för att påverka sina demokratiska regeringar, att i sin tur påverka de inskränkande regeringarna att upphöra med sin verksamhet.

Internationella nyheter i Sverige

Sverige är ett litet land, men samtidigt en del och samarbetspart i världen. Sverige är också ett exportland, vilket medför att det som händer i omvärlden, särskilt ekonomiska händelser, påverkar landet mycket. Som EU-medlem kan Sverige göra sin röst hörd, men vi måste också lyda nya direktiv. Detta medför att det alltid rapporteras om nyheter från Bryssel. Vid EU:s toppmöten finns svenska medier på plats för att förklara hur besluten som fattas kommer påverka den enskilda medborgaren i vårt land. För flera EU-länder, även Sverige, är Brexit en nyhet som det rapporteras mycket om.

Sverige i världen

Det rapporteras inte så mycket om Sverige i omvärlden, då Sverige är ett litet land. Vår internationella representation sker indirekt genom EU. Sverige hamnar dock i fokus varje höst genom Nobelpriset. Under den vecka då Nobelprisvinnarna utnämns, kommer intresserade journalister till Stockholm och bevakar eventet. Själva Nobelfesten ger också Sverige glans och fokus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *