Nyheter i en demokrati

En fri press är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle och är både ett tecken på demokrati, samtidigt som den fria pressen hjälper till att bevaka och bevara demokratin. I en demokrati har journalister som jobb att granska politikerna och politikerna får inte inskränka denna rättighet.

Pressfrihet

Ett av kriterierna för att ett land ska vara en demokrati är pressfrihet. Media granskar makten och skapar nyheter både kring vad politikerna gör och säger, som nya lagar, men också när något blivit fel. Många tidningar har en politisk grund, men arbetar ändå självständigt från makten. I en demokrati får vem som helst starta en tidning, både nyhetstidning eller en tidning om ett särskilt intresse, som historia eller staden Göteborg.

Meddelarfrihet

Medborgare i Sverige har också meddelarfrihet, vilken innebär att en vanlig medborgare får berätta för en journalist om missförhållanden, utan att den ska råka ut för repressalier. Om en sjuksköterska upptäcker ett fel på ett sjukhus kan hon berätta om det för en tidning, som granskar situationen och sedan skriver om det. Vare sig sjukhus eller politiker får då försöka stoppa nyheten, spåra sjuksköterskan eller sparka henne. Genom meddelarfriheten skapas många nyheter och problem i samhället kan lyftas upp – samtidigt som demokratin bevaras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *