Muellerutredningen

Muellerutredningen är en utredning av specialåklagare Mueller som avsåg att klargöra om den amerikanske presidenten Donald Trump hade samarbetet med Ryssland för att vinna valet 2016. Utredningen pågick i nästan två år och är ständigt återkommande i de amerikanska nyheterna.

Steeledokumenten

Hela utredningen började med att en före detta brittisk spion, Steele, blev ombedd att undersöka de amerikanske presidentkandidaterna. Under utredningen insåg han att det fanns mycket samröre mellan dåvarande presidentkandidaten Donald Trump och Ryssland; Donald Trump ville bygga ett Trump Tower i Moskva och hade därför besökt den ryska huvudstaden. Han hade då kommit i samröre med flera ryska affärsmän och politiker. Men, det fanns en risk att han haft samröre med Ryssland mycket tidigare. Doanld Trump hade haft stora ekonomiska problem och kunde till slut inte få lån i USA. Till slut vände han sig till en rysk filial av Deutsche Bank och fick ett lån på 300 miljoner under 00-talet. Det är något som de tyska myndigheterna reagerade på, särskilt som denna filial visar sig ha tvättat ryska pengar. Varför beviljades Trump pengar av dem? Enligt Steeledokumentet går det tillbaka till Kalla kriget. Donal Trump med dåvarande fru besökte Ryssland under 80-talet och det finns en risk att KGB då skaffat sig något att utpressa Trump med. Denna oro fick Steele att kontakta amerikanske myndigheter, som sedan satte igång en utredning mot Trump.

Utredningen

Utredningen har medfört att flera personer i Trumps närhet har blivit dömda i domstol för diverse brott. Utredningen som sådan kom fram till att de inte kunde hitta bevis för att Trump och Putin har samarbetet. Muellerutredningen säger samtidigt att den inte bevisar att Trump är oskyldig, men att de inte har bevis för att han är skyldig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *