Nyheter inom underhållning och kultur

Det finns ett stort flöde av nyheter inom underhållning och kultur. En del av nyheterna handlar om filmer eller böcker, men mycket av nyheterna handlar också om själva personerna, hollywoodstjärnor, sångare och författare. Ibland blir också nyheter inom underhållning till politik, som med #metoo-kampanjen.

Böcker

De största nyhetshändelsen inom litteraturens värld är utdelningen av Nobels litteraturpris; det finaste priset en författare kan få. Det är Svenska Akademin som årligen utser pristagaren. När Akademins sekreterare annonserar årets pristagare blir det en världsnyhet. I och med #metoo, då man lyft fram problemet med sexuella trakasserier, blev Svenska Akademin i sig en del av nyheterna och det resulterade i att inget Nobelpris i litteratur delades ut år 2018.

När kända författare kommer ut med nya böcker blir också det en stor medial händelse; som när en ny “Harry Potter” eller “Games of Thrones”-bok har kommit ut. Detsamma gäller om en bok lyfter ett samhällsproblem, som Roberto Savianos bok “Gomorra” om den italienska maffian.

Filmer

Det kommer ständigt ut nya filmer. De större filmerna som går på bio brukar bli recenserade i tidningar och tv för att tittarna ska kunna avgöra vilken film som de ska se på bio. Det finns tidningar och sajter som särskilt fokuserar på filmnyheter och gör djuplodade intervjuer med både skådespelare och regissörer när en film kommer ut.

Många skådespelare får också mycket fokus, både i sin yrkesroll, men också som privatpersoner. Vissa skådespelare undviker rampljuset, medan andra arbetar på att få medial uppmärksamhet. Det finns en stor industri kring showbusiness: nyheter om kommande filmer, agenter, löner, skvaller om de stora stjärnorna och ekonomi som skapar mycket uppmärksamhet. Det finns tidningar som särskilt fokuserar på olika bisaker inom film- och tv-världen, som skvaller och kända personers liv.

Musik

Förr i tiden fanns det några få, men stora musiker och band. Idag, genom internet och den digitala revolutionen, kommer det ständigt ut nya stjärnor på musikhimlen. Många blir kända med en låt, medan några få håller sig kvar. Flera av de stora stjärnorna, som U2 och Bruce Springsteen, har funnits med i flera decennier. De är älskade av publiken och även om de inte söker medial uppmärksamhet, blir de omskrivna när de kommer ut med en ny skiva eller besöker Sverige.

I Sverige är melodifestivalen ett stort och årligen återkommande event. Melodifestivalen drivs fram av olika nyheter om artisterna, och det är många som följer artisterna både på tv och på sociala medier. Genom melodifestivalen och dess enorma mediebevakning, är det många sångare som blir ett ansikte för den svenska publiken och även om de inte vinner, ger uppmärksamheten ett språng i karriären.

Sverige har också många internationella stjärnor, både gamla och nya, som skapar positiva vibbar och nyheter för landet. Ett par välkända äldre band är ABBA och Roxette – älskade världen över. Två nyare kända stjärnor är Zara Larsson och Avicci. När Avicci dog förra året blev det en världsnyhet och i många länder var det människor som sörjde honom och skapade covers på hans musik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *