Möjlig avsättning av Trump efter Ukraina-samtal?

Demokraterna i USA:s kongress har med kongressledamoten Nancy Pelosi i spetsen slutligen bestämt sig för att börja utreda möjligheterna att avsätta president Donald Trump.

Det är dock en ganska omfattande process som ska genomgås innan presidenten kan avsättas – om det ens visar sig att en avsättning är möjlig. Den process som nu är tänkt ska inledas kallas på engelska för ”impeachment”. Det är en process som ska fungera som en slags nödventil som USA:s parlament, kongressen, kan använda för att avsätta presidenter som begått förräderi, tagit emot eller gett mutor eller begått andra typer av svåra brott. Hittills är det bara två presidenter genom historien som gått igenom samma process: Bill Clinton och Andrew Johnson.

Ett tillfälle att fira?

Många, framför allt i Europa, skulle se en avsättning av Trump som någonting att fira, och vad passar bättre när man firar någonting än en tårta? Än trevligare blir det möjligtvis om tårtan känns personlig, och en personlig tårta får man om man dekorerar den med passande motiv. Hos myheart.se kan du beställa tårtbilder i ätbar sugarpaste för mängder av olika tillfällen. President Trump har klarat alla problem som drabbat honom hittills, så det kanske är säkrast att ställa in sig på att det inte är det som ska firas. Som tur är finns det ju födelsedagar och andra högtider att fira.

Påminner om en rättsprocess

Vad som händer nu är att särskilda kommittéer i USA:s kongress kommer att inleda en utredning som ska mynna ut i ett omdöme för huruvida en avsättning är möjlig eller inte. I det här skedet undersöker man, ungefär som en förundersökning i ett brottsmål, om presidenten har gjort någonting olagligt eller kraftigt olämpligt. Om man kommer fram till att det är så är det dags för parlamentarikerna att rösta. Om en majoritet av ledamöterna röstar för går ärendet vidare till senaten. Där blir presidenten svarande i vad som i princip är att betrakta som en rättegång där syftet är att avgöra om han gjort sig skyldig till någonting brottsligt.

Detta leds av USA:s högste domare och kongressledamöter fungerar som åklagare. Och precis som i en vanlig rättegång har svaranden rätt till en advokat. Senaten fungerar i sin tur som juryn och fäller i och med det avgörandet i själva skuldfrågan. Om minst två tredjedelar av senaten anser att presidenten är skyldig till det som han anklagas för så avsätts han. I det här fallet är frågan hur långt det kommer att gå med tanke på att Senaten just nu domineras av samma parti som Trump tillhör, d.v.s. republikanerna.

Vad som står klart är att det är spännande tider nu. Om en avsättningsprocess inleds och den blir framgångsrik skulle Trump bli den första presidenten i USA som avsätts.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *