Sportnyheter

Det är många som följer med i sportnyheterna, både i de större sporterna som fotboll och handboll, men också i mindre sporten som orientering och curling. Om Sverige har skickliga utövare i en sport blir det naturligt mycket nyheter kring den sporten.

Fotbollsnyheter

Fotboll är världen största sport, både i antal utövare och intresserade, men också utifrån hur mycket pengar som är i omlopp. Både små och stora klubbar har supportar som följer laget varje vecka. De större klubbarna som spelar i de högsta ligorna – som den engelska, franska eller italienska ligan – har spelare som får miljonbelopp i lön. Eftersom det är så många som följer de stora lagen, så har de råd att betala mycket för de bästa spelarna. På sätt och vis har de inte råd att inte köpa in stora spelare – de stora spelarna ger både mål och reklam. För många är nyheter kring både spelare och vad som händer kring klubbarna av stort intresse, men självklart är det matcherna som är av största vikt. Matcherna i de större ligorna sänds på tv, både nationellt och internationellt, vilket har medfört att lag i till exempel England kan ha supportrar i Sverige.

Under fotbolls-VM stannar nästan världen av och både medborgare och politker följer matcherna. Vid finalen brukar ledare för de olika länderna besöka VM och titta på matchen för att stödja sitt land. Innan ett fotbollsevent brukar politiker också arbeta för att spelen ska hållas i just deras hemland. Putin arbetade mycket för att få hålla fotbolls-VM i Ryssland 2018 – stora sportevenemang ger både prestige och reklam för ett land. Nästa fotbolls-VM, 2022, kommer att hållas i Qatar och valet föregicks av mycket diplomati.

Olympiska spelen

De allra största spelen är de Olympiska spelen och liksom under fotbolls-VM står nästan omvärlden still. Eftersom det ingår så många sporter under ett OS-spel, särskilt under sommar-OS, pågår det alltid en eller ett par sporter från morgon till kväll. Under OS är det också vanligt att små sporter, som curling, lyfts fram i media och gör sportrubriker.

Det kommer dagligen ut nya sportnyheter om allt från vilken häst som en hoppryttare kommer att rida i nästa tävling, till vilka som dopat sig eller ska sluta sporta. Både tv och tidningar uppdaterar sina läsare och tittare året om med de senaste sporthändelserna. Genom den mediala bevakningen har många idrottsutövare blivit välkända och omtyckta personer.

Många sporter har också egna sajter och tidningar som fördjupar sig i just den sporten för att tillgodose de riktigt intresserade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *