#Metoo

#Metoo började i Hollywood, men svepte sedan över stora delar av världen, särskilt i väst. I Sverige blev, och är, #metoo-kampanjen stor. #Metoo har lyft upp hur vanligt förekommande sexuella trakasserier är; något som särskilt kvinnor är utsatta för.

Från Hollywood till Sverige

#metoo startade i USA då skådespelerskan Alyssa Milano bad alla kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier att gensvar hennes tweet med orden #metoo. Allt tar sin fart då New York Times publicerar en artikel om en av de stora Hollywoodmogulerna, Harvey Weinstein, och om hur han utsatta kvinnor för sexuella trakasserier under flera decennier. Harvey Weinsteins filmbolag Weinstein Company och Miramax Films tillhör de större filmbolagen i Hollywood och det har medfört att han har haft stort inflytande på människors karriärer. Flera kvinnor kan då vittna om sexuella övergrepp som de inte vågat påtala, av rädsla för att inte få jobb. Det finns också kvinnor som försökt berätta, även ta det till rätten, men vars karriären också då abrupt slutat. Det visar sig att Weinstens beteende är en välkänd hemlighet i Hollywood. Han har också betalat och hotat kvinnor till tystnad.

Hashtag metoo går som en löpeld över sociala medier, från USA till Europa och även andra delar av världen. I Sverige får #metoo stor medial uppmärksamhet och yrkeskategori efter yrkeskategori skapar egna hashtags där de berättar om de problem som finns inom just den yrkeskategorien, som jurister med #medvilkenrätt och skådespelare med hashtag #tystnadtagning.

Konsekvenser av #metoo

#Metoo har medfört flera konsekvenser, både för kvinnor och män. Genom kampanjen har problemet med sexuella trakasserier kommit upp till ytan och det har fått både män och kvinnor att tala om det.

Under #metoo har det också funnits ett stort mediadrev. Vissa medier har också blivit dömda av Pressens opinionsnämnd på grund av förtal. Det finns även kända personer som behövt avgå från sina poster då det framkommit att de utsatt kvinnor för sexuella trakasserier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *