Svenska nyhetsaktörer

Via aktörer inom mediebranschen är det främsta sättet som vi får tillgång till nyheter och samhällsinformation. Under en kris som coronapandemin har det verkligen märkts ett behov av att ha tillgång till betrodd media. I Sverige finns det flera tidningar, digitala medier och TV- och radiokanaler som bedriver traditionell journalistik och publicerar nyheter. I den här artikeln går vi igenom några av de största aktörerna.

Olika nyhetsbyråer i Sverige

I Sverige finns tre stora nyhetsbyråer: TT (Tidningarnas Telegrambyrå), Reuters (som är en internationell nyhetsbyrå) och den nyare satsningen OMNI. De två förstnämnda levererar nyheter till olika redaktioner runt om i landet och deras omvärldsnyheter är väldigt bra. OMNI sammanställer och samlar nyheter från olika tidningar i världen. För den som vill ha en snabb överblick av vad som händer i Sverige och världen är ett tips att prenumerera på ett nyhetsbrev från OMNI som kommer på ens e-mejl. OMNI har även en väldigt populär app till smartphones.

De största morgontidningarna i Sverige

Av morgontidningarna finns det två stora aktörer i Sverige, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Även om de är tidningar använder de digitala medier för att sprida sina nyheter. Båda tidningarna har sina huvudredaktioner i Stockholm och de rapporterar och bevakar hela Sverige. De båda tidningarnas nyhetssidor är politiskt oberoende, men deras ledarsidor har viss politisk färg. Svenska Dagbladet är mer konservativ än Dagens Nyheter, som är mer liberal. Tidningarna bevakar bland annat Sverige, regioner, omvärlden, kultur, ekonomi och sport.

Radio och TV från public service

I Sverige har vi även vad som kallas public service, vilket är media som finansieras av staten, och ska enligt lag producera en oberoende journalistik och deras nyheter ska vara breda och så nyanserade och objektiva som möjligt. Sveriges Television, SVT, och Sveriges Radio, SR, är båda public service bolag. Public service ska även främja mångfald och vara tillgängliga för alla som bor i Sverige, därför publicerar de nyheter på flera olika språk.

Andra nyhetskällor som finns runt om i Sverige

Det finns såklart ännu fler stora aktörer inom journalistbranschen som publicerar nyheter. Som till exempel olika TV-kanaler som TV 4. De har en väl respekterad nyhetsredaktion. Därutöver finns det ofta en tidning i varje region, kommun eller stad, som publicerar framförallt lokala nyheter men även nationella och internationella. Utöver detta finns det tidningar som Dagens Industri, som fokuserar på ekonominyheter och industrinyheter i såväl Sverige som internationellt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *