Följetongen Brexit

Brexit är en nyhetshändelse som har, och fortfarande, dominerar nyheterna. År 2016 höll Storbritannien en folkomröstning om sitt EU-medlemskap och med liten marginal vann sidan som ville lämna EU. Flera år senare är de fortfarande kvar.

Folkomröstningen

Folkomröstningen började som en idé från den brittiske premiärministern David Cameron för att lösa inrikespolitiska problem. I hans parti, Tory, hade det alltid funnits personer som velat lämna EU. Cameron utlyste då en folkomröstning, men trodde själv att de skulle stanna i EU. Lämna-sidan vann med 51.9 %. Cameron avgick och efterträddes av Teresa May.

Inför folkomröstningen, menar många, framfördes det falska premisser och lögner om både EU-medlemskapet, men också om hur enkelt det skulle bli för britterna att lämna EU.

Processen

Det brittiska parlamentet, och folket, har inte kunnat enas om på vilket sätt som de ska lämna EU: genom avtal eller utan avtal. Det har också visat sig att konsekvenserna av Brexit kan bli värre än många tidigare förstått; det har medfört har vissa av dem som röstade för att lämna EU, nu vill få stanna kvar.

Storbritannien skulle lämna EU den 29 mars 2019, men har sedan fått förlängning, då parlamentet och regeringen inte kunnat enas om något. Många hoppas på en ny folkomröstning. Följetongen fortsätter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *