Nationella nyheter

Det finns många olika slags nationella nyheter, både lokala, regionala och rikstäckande. De nationella nyheterna påverkar hela landet, medan de regionala nyheterna fokuserar på en särskild region. För många är de regionala nyheterna av störst intresse.

Nationella nyheter

Det finns både rikstäckande nyhetskanaler samt tidningar i Sverige. Den största nationella mediekanalen är SVT, Sverige publik service, som har ett uppdrag från staten att täcka och rapportera från hela landet. Även TV4 är rikstäckande och markbunden, det vill säga att alla kan se TV4 utan att betala för det. Det finns också några rikstäckande tidningar, som Dagens nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbldet och Expressen.

De nationella nyheterna handlar ofta om vad regering och riksdag beslutar och hur de lagarna och förordningar påverkar befolkningen. Men det är också nyheter om väder, särskilt storm och torka, problem inom vård och skola eller kriminalitet.

De rikstäckande nyhetsmedierna samarbetar ofta med de mindre tidningarna för att få reda på vad som händer ute i landet. Det är vanligt att ett riksprogram som Rapport har inslag från de lokala nyhetsredaktionerna, som från Örebro eller Norrbotten. De mindre redaktionerna är närmare befolkningen och kan göra personliga reportage om hur olika beslut påverkat den enskilda medborgaren eller hemma hos människor som haft strömavbrott i en vecka.

Regoinala nyhter

I hela landet finns det regionala tidningar och lokalradio. Alla län har sina tidningar, som Västerbottenskuriren, Nya Wermlands-tidningen eller Sydsvenskan. De regionala tidningarna har också ofta reportrar på mindre orter. Länstidningen har ett fokus på länet, på vad olika kommunpolitiker gör och var företagen satsar eller lägger ner. Det är i länstidningarna som den vanliga medborgarna också syns och får vara med, både i intervjuer och genom att påverka. De regionala tidningarna är viktiga för att skapa en positiv “Vi-känsla”, särskilt på mindre platser som sällan nämns i riksnyheterna.

I de regionala tidningarna är ofta sporten och hemmalagen viktiga och följs noga. Det är också vanligt att det rapporteras från mindre sporter och lägre ligor inom fotboll och ishockey.

Lokalradion

Lokalradion är mer än bara media för många, det är nästan en vän. I lokalradion, som också är länsbaserad, kan människor ringa in och både påtala problem och önska låtar, få höra om var det pågår vägarbete och om en hund har sprungit bort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *